icon-arrow-right
HomeNieuws Grootschalig bouwproject van nieuwe zorglocatie Residence ‘t Gasthuis in Goes kan beginnen

Grootschalig bouwproject van nieuwe zorglocatie Residence ‘t Gasthuis in Goes kan beginnen

Actueel

GOES – Op maandag 15 februari is de aannemersovereenkomst voor het grootschalige bouwproject Residence ’t Gasthuis in Goes getekend. Tom de Caluwé en Marco de Raad, directeuren van Aannemersbedrijf Van der Poel en Coby Traas, bestuurder van Zorggroep Ter Weel, tekenden in klein verband voor de start van de bouwwerkzaamheden van één van de negen zorglocaties van Zorggroep Ter Weel. Residence ’t Gasthuis gaat straks voorzien in veel zorgbehoeftes van de senioren van nu, hoe uiteenlopend die ook kunnen zijn. Van was- en strijkservice tot fitness en van Maaltijd Thuis tot intensieve verpleeghuiszorg.

Nieuw gebouw voor nieuwe zorgbehoeften

Als één van de laatste locaties van Zorggroep Ter Weel, is het huidige Gasthuis een relatief oud gebouw. Het gebouw is toe aan vervanging. Het bestaande Gasthuis is gebouwd in de jaren ‘70 en inmiddels erg gedateerd. Het gebouw is bijvoorbeeld nauwelijks geïsoleerd en ook de klimaatinstallaties zijn aan vervanging toe. Na een ontwikkeltraject van enkele jaren kunnen we nu werkelijk met de realisatie van het project aan de slag, aldus Tom de Caluwé.

 

Ook zijn zorgbehoeften van senioren in de loop der jaren veranderd. Coby Traas licht toe: Er wordt ingespeeld op de behoefte dat ouderen steeds langer zelfstandig willen blijven wonen. Als er bij bewoners van dit woonzorgcentrum behoefte aan zorg ontstaat, kan die 'op maat' geboden worden. Dit is mogelijk omdat er in het complex ook zorgappartementen naast de koop- en de huur appartementen zijn. De zorg is als het ware altijd op afroep beschikbaar.

 

De zorg kan variëren van zorg op afroep, tot intensieve zorg zoals in het verzorgingshuis. De onafhankelijkheid, zelfstandigheid, het comfort en het gemak van de bewoners staan centraal. Alle persoonsgerichte zorg en ondersteuning wordt verleend door de zorgmedewerkers van Zorggroep Ter Weel.

Stadse sfeer

Zodoende wordt het oude gebouw gesloopt, maar blijft de stadse sfeer behouden. De gevels zijn geïnspireerd op een herkenbare Hollandse stijl. De bebouwing tussen de Reigerstraat en de Oostsingel en aan de Kievitlaan krijgen een meer eigentijdse en samenhangende uitstraling. Het ‘oude’ Gasthuis is veel meer in het midden van de kavel gebouwd. Het nieuwe Residence t Gasthuis wordt meer naar de randen van de kavel gebouwd. Daardoor is er in het midden ruimte voor een binnenplaats, die tegelijk een doorgang door de kavel vormt.

Bouw in fases

Omdat er op dit moment nog zorg wordt verleend in het Gasthuis – en Zorggroep Ter Weel de zorg hier ook zoveel mogelijk wil continueren – wordt het gebouw in fases gesloopt.
“Zorggroep Ter Weel heeft gekozen voor het bouwen in twee fases,” legt Coby Traas uit, “waardoor de cliënten die er nu al wonen, hier ook kunnen blijven wonen gedurende de bouw. Als de eerste fase gereed is, verhuizen zij naar de zorgappartementen. In de periode dat er gebouwd wordt, zal er specifieke aandacht voor deze cliënten zijn. Op momenten van echte overlast, zullen er extra activiteiten of uitstapjes georganiseerd worden.”


Fase 1
In het eerste kwartaal van 2021 zullen we starten met de sloop van de vleugel die als COVID- opvang heeft gediend, namelijk De Veste. Het bestaande Gasthuis is hieraan vast gebouwd. Deze bestaande hoogbouw zal van De Veste worden gescheiden. Dit betekent dat er een aantal cliëntenkamers zullen vervallen. De bewoners van De Veste- en Oostsingelappartementen zijn allen verhuisd naar appartementen van RWS of naar een andere locatie van Zorggroep Ter Weel. In de plaats van De Veste wordt het eerste gedeelte gebouwd van het nieuwe Residence ’t Gasthuis.

 

Fase 2
Na de bouw van het eerste nieuwe gedeelte, wordt het resterende gedeelte van het oude Gasthuis gesloopt. Tom de Caluwé: “Wanneer alles volgens planning verloopt, vindt de eindoplevering van het gehele project voor de zomer van 2024 plaats.”

 

Oplevering van fase 1:

  • 18 koopappartementen
  • 63 zorgappartementen
  • 5 huurappartementen
  • Het eetcafé / de brasserie
  • De keuken
  • De fitnessruimte
  • Multifunctionele ruimtes


Oplevering van fase 2:

  • 26 koopappartementen
  • 36 huurappartementen
+